Józsi kiválóan főz, ezért megkértük, hogy kedvenc Rizlingjeihez találjon ki helyi alapanyagokból álló, könnyen elkészíthető fogásokat.

Szalonnával takart fácánmell édes pecsenyelével, sült zellerrel

A megtisztított, kicsontozott fácánmelleket lehetőleg vékonyra szeletelt, húsos-füstölt szalonnával beburkoljuk, majd letakarva kevés víz hozzáadásával sütőbe helyezzük. Az első húsz perc után a hőmérsékletet 160 fokról 200-ra emeljük. A hőmérséklet megemelése után a fedőfóliát eltávolítjuk, majd újabb 20 perc alatt készre sütjük. A szalonnából kisült zsiradékot összegyűjtjük, serpenyőbe tesszük, apróra vágott datolya- és fügedarabokat szórunk bele, majd egy picit pirítjuk, néhány percig. Ízlés szerint tarka borssal fűszerezzük, majd a legvégén házi paradicsompürét adunk hozzá, ezzel újabb néhány percig pirítjuk, majd lehetőleg szárnyas alaplével mártásszerűre hígítjuk. A zellert megpucoljuk, hasábokra vágjuk, és forró olajban néhány perc alatt megsütjük. Utólag sózzuk. Tálaláskor a takart fácánmelleket vékonyra szeleteljük, az édes datolyás, fügés pecsenyelével leöntjük, és melléhelyezzük a sült zellert.

Ajánlott bor: Lőcze Olaszrizling 2015

Sóágyon sült tanyasi jérce, zöldségekkel, édesburgonya pürével

Egy tepsi aljára egy kilogramm sót öntünk, majd erre helyezzük a megtisztított tanyasi jércét. Hasüregébe kakukkfüvet, rozmaringot és tetszés szerint egyéb fűszereket helyezünk. Sütőbe tesszük, tíz percig 200 fokon sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra véve további kb. másfél órán keresztül sütjük. Közben a frissen vásárolt zöldségeket (sárgarépa, brokkoli, zeller, kelbimbó) rövid ideig forró vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Főzéskor figyeljünk arra, hogy a zöldségek félkemény állapotban maradjanak! Vékonyra szeletelt mandulát nagyon kevés olívaolajon enyhén megpirítunk, majd félretesszük. A lecsöpögtetett zöldségeket a mandula után visszamaradt olívaolajon picit megpirítjuk. Fontos, hogy a zöldségek a pirítás végére se veszítsék el restségüket. Édesburgonyából hagyományos módon burgonyapürét készítünk, annyi különbséggel, hogy az átlagnál egy picit folyékonyabb legyen, így alapvetően mártásként is szolgál az étel mellé. Tálaláskor a megsült jércét tetszés szerint daraboljuk, a főtt-pirított zöldségeket melléhelyezzük, tetejére szórjuk a pirított mandulaszeleteket és köretként az édesburgonya pürével tálaljuk.

Ajánlott bor: Száka Olaszrizling 2015

Tökmagolajon pirított harcsa párolt jonatánnal, mézes birsalma sajttal

A korábban besózott, és friss citromlével pácolt harcsafilét kevés tökmagolajon, forró serpenyőben mindkét oldalát két-két percig sütjük, majd félrerakjuk. Megmosott, hámozatlan jonatán almát cikkekre vágjuk, szegfűszeg, fahéj és citromhéj kíséretében rövid ideig pároljuk, majd a párolást befejezve melegen tartjuk. Tálaláskor a harcsaszeletek tetejére halmozzuk a jonatánt és mézes birsalma sajttal szervírozzuk, melyet a következőképpen készítünk el. Megmossuk a birsalmákat, majd eltávolítjuk a héját. Apró darabokra vágjuk, majd nagyon kevés vízben elkezdjük főzni. A folyamatot addig kell folytatni, ameddig az apró almadarabok teljesen szétesnek (gyorsítani lehet egy botmixer segítségével). A végén ízesítésként szegfűszeg, fahéj kilúgozott koncentrátumát adjuk hozzá, mézzel édesítjük, majd kihűlés után dermedt állapotban tudjuk szeletelni.

Ajánlott bor: Sáfránkert Olaszrizling 2015

 

Még tart a Gál Tibor emlékíj! Reméljük, az idei évben sikerül elhódítani ezt a fontos elismerést! Az alábbi linkre kattintva saját adatai megadásával szavazhat Jocóra: Gál Tibor emlékdíj