Feil József mesél az eddigi munkáról

A metszés az év ezen szakaszának legfontosabb feladata, a termőegyensúly beállításának első lépése. A korábbi évekből sokat tanulva idén is teljes tudatossággal kezdtünk hozzá szőlőterületeink megmetszéséhez. Az elmúlt szüretekben nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a különböző fajták ​a ​különböző dűl​ő​kben milyen mennyiségű és minőségű termést tudtak hozni adott körülmények között, ennek megfelelően döntöttük el az egyes parcellák metszési módját.

A metszést idén a jégverte szőlőkkel kezdtük (Zenit, Olaszrizling és a pécselyi Cabernet Sauvignon)Ezeknél az volt a feladat, hogy a tőkék olyan ép vesszőket hozzanak, amelyekből jövőre szálvesszőt vagy kordonkart tudunk nevelni. Ennek megfelelően a metszés ezen fajtáknál egyszerűen történt, tőkénként összesen kettő-négy rügyet hagytunk, így megpróbáljuk a növényt arra ösztönözni, hogy ezen rügyekből származó vesszők nevelésére fordítsa energiáit. Sajnos ez a területei​nk közel harminc százalékát érin​ti​. Ezek után a Sauvignon blanca​ Chardonnaya​ Szürkebarát és a Sárgamuskotály következett, ahol a Sauvignon Blanc és a Sárgamuskotály tőkéinek metszése könnyű munka volt, bár az idő nehezítette egy picit, hiszen ​kemény ​hideg január elejétől február második feléig nem kímélt minket. A Szürkebarát és a Chardonnay kesze-kusza tőkéi közt néhány kollégánk tekintete és gondolata elkalandozott, ezért itegy kicsit lassabban haladtunk, de ezeken a parcellákon is túl vagyunk már. Most a balatonszőlősi Olaszrizling és Cabernet Sauvignon következik, melyeket megkímélt a jég tavaly nyáron. A metszést a tavalyi​,​ új​ telepítésű szőlőkkel zárjuk​,​ kivárva az igazi tavasz beköszöntét​.​ ​Í​gy nagy biztonsággal dolgozhatunk a fiatal tőkéken is.

2017.03.01.