A Bordoma-dűlő története

 

A Bordoma-dűlő telepítése a napokban kezdődik. Végül a hidrofúrós megoldás mellett döntöttünk, mert a tavasz nagyon száraz volt, így nem akartunk kockáztatni a gépi elrakással. A beiszapolás miatt az oltványok vízzel bőségesen el lesznek látva a kezdeti, nagyon fontos időszakban. Bízunk benne, hogy a kékfrankos és a cabernet franc jól fogja itt érezni magát a következő negyven-ötven évben.
Ennek a dűlőnek az elmúlt harminc éve jól jellemzi a balatoni szőlők helyzetét. A rendszerváltás után a szűk három hektáros felső vágó négy tulajdonoshoz került. A négy tulajdonosnak egy közös vonása volt: már nem volt semmilyen kötődésük a szőlőműveléshez. Ennek megfelelően ez a kitűnő kitettségű rész elkezdett tönkremenni, a kipusztuló tőkéket nem pótolták, aztán idővel már a legelemibb szőlőmunkák sem készültek el. A kétezres évek elejére már csak a vadak jártak rendszeresen ide és a szőlőbetegségek melegágya lett a műveletlen terület. Közben a mi szomszédos területeink művelési költsége az egekbe szökött és az ideszokott állatok miatt a vadkár is egyre jelentősebb lett. Azt hiszem, a végső elhatározást mégis egy nem várt esemény hozta meg. Történt ugyanis, hogy az egyik tulajdonos úgy döntött, hogy elkezd jurtákat építeni a szőlőben és tervei között szerepelt egy nomád közösség létrehozása is ebben a történelmi dűlőben.
Ekkor szántuk el magunkat a terület megvásárlására, melynek szokásos huzavonájával nem akarok untatni senkit. Tény, hogy az évek óta elhanyagolt, semmibe vett terület elkezdett felértékelődni. Ekkor jeleztem is az eladóknak, hogy lehet nyugodtan dolgozni a szőlőben, a mi célunk nem a vásárlás, hanem a terület megmentése, mindegy, hogy ki által… Mikor jelezték, hogy az egyik sarokból még a Balaton csillogását is lehet látni, ami természetesen jelentős értéknövelő tényező, kicsit megtörve mondtam: tudom, hogy a szőlőnek is van szeme, de higgyék el, nem kíváncsi a Balatonra.
Szóval megtörtént az adásvétel és kaptunk egy kis erdőt, ahol néhány öreg tőke emlékeztetett a régi szép időkre. Siralmas állapot volt és csak a munkagépet megtalálni, ami egyáltalán alkalmas volt a terület rendbetételére, hónapokba telt. Most újra arra lesz a terület használva, amire hivatott: hogy munkát adjon embereknek, hogy szőlő teremjen benne és örömet nyújtson minél több borfogyasztónak az itt termett gyümölcsből készült borral.