Olaszrizling Válogatás 2015

Sóskút 2015: Közvetlen a mészkőbánya alatti terület, nagyon gazdag mész- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon különleges bort ad a dűlő. Habár a nevének nincs köze hozzá, de sós karaktert is fel lehet fedezni benne. A szőlőn és a mandulán kívül más növény nem is bírja ezt a nagyon köves talajt. A gyökér a mészkő padok közötti agyagcsíkokon át talál utat a rétegvizek felé. Négy hektáros méretével a legnagyobb Olaszrizling táblánk Balatonszőlősön.

Sáfránkert 2015: Csopaki terület, amely mindössze nyolcszáz méterre van a Balatontól. Ennek, és a különleges permi vörös homokkőnek köszönhetően egészen speciális dűlőről van szó. A sorozat legkedvesebb tagja. Délies karakter, konszolidált savakkal és finom mineralitással. Illatban virágos, citrusos és fűszeres egyszerre. Megbízható dűlő, amelyről majdnem minden évben készíthető szelekció.

Száka 2015: Fiatal, hét éves ültetvény Balatonszőlősön, melynek bora rácáfol korára. A talaj felső rétege is gazdag mineráliákban, amely párosulva az aprófürtű klón töménységével kifejezetten komplex bort eredményez. A mindössze egy hektáros területről 3800 palack készült.

Lőcze 2015: A dűlő kiemelkedik a Sáfránkertből, annak a folytatása Csopak irányába. A két terület között pár méter különbség van, azonban az eltérés a boraikban hatalmas. Talaja kötöttebb, a termőréteg vékonyabb, így általában egy héttel korábban szüreteljük. A Sáfránkert szikárabb, férfiasabb változata. A tavalyi év volt az első, ahol szelekcióként készítettük el.

Öreghegy 2015: Az Öreghegy-dűlő Olaszrizlingje rendkívül ásványos-sós, mely a fajta karakterével kiegészülve igazi termőhelyi bort eredményez. Hatvan éves balatonszőlősi ültetvény, amely déli benapozású, talán a körzet legmegbízhatóbb dűlője.

Gella 2015: A borvidék kilátója. A talajt hihetetlen változatosság jellemzi, a triász mészkövön hol márgát, hol dolomitot találunk. A termőréteg kifejezetten magas mésztartalmú. Mikroklímája különleges, a tökéletes érést a katlanhatás biztosítja. Bora egyedi, az öreg tőkéknek köszönhetően komplexitása minta értékű. A mindössze fél hektárnyi területről 1200 palack bor született, amely négy-öt év múlva fog tökéletessé érni a palackban.

Köles András asszociációi:

„egyszerre hat tizenötös maga a csoda”

A megszemélyesített bor, avagy Balatonfüred-Csopak dűlőinek jellemrajza

Sáfránkert

Sir Lancelot du Lac, Csopak strázsája, ahol a vörös föld fehérbe fordul, ahol a Nap arca összeér a víz tükrével.Jang Fém, a tó felé tekintő elszánt vitéz karjában kivont,vasból edzett acélkard pengéje. A feszülő láncing és lovagi páncélzat gyengéd védelmezőt borít. A régiót szolgálja erénnyel és becsülettel, kiáradó erővel, férfias tűzzel, akarattal és hűséggel öröktől-örökig.

Kos (Uralkodó bolygó: Mars)

Lőcze

Csopak csillogó ékszere, fény és elegancia, harmónia és egyensúly, öklömnyi gyémánt. Kánaán panteonjának feje Él Isten fia, a felhőkön lovagló Baál a ’tón (Balaton). Garam masala, ánizs, kakukkfű, római kömény és babér. A Jin Fém íjászként őrködik, a sáfrány kert lovagjának szárnysegédje és társa.

Mérleg (Uralkodó bolygó: Vénusz)

Száka

A sztyeppe nyírfája nem dacol a széllel, vékony törzsévelmeghajlik a vihar előtt.  A Jin Fa jó diplomata, mindig túléli a konfliktust, simulékony, könnyed és légies. Pincéje évjáratok sorát rejti. Mindenki szeretni fogja. Illatafehérribizli.Izgalmas beszélgető társ, aki mindig felszínen tartja az érdeklődést. A kelyhet kutató Percivale. Összekötő és hírvivő a dombok és a vízpart lakói között.

Ikrek (Uralkodó bolygó: Merkúr)

Sóskút

Rejtett kincs a kőfejtő alatt. Sárga héjú vajkörte illatát hordja a szél. Epsom (magnéziumsó) íze a szájban. A Jin Föld nem tesz különbséget, a gyomot éppúgy neveli, mint a nemes szőlőt. A sós kút lábainál sziklagörgeteg, dűlője a Föld attribútuma. Elfogadó és megértő, igenli a testét átszövő életet. Átlagon felüli, különleges képességű.

Rák (Uralkodó bolygó: Hold)

Öreghegy

Uther Pendragon ajándéka, Arthur király kerekasztala. Jang Földként monumentális, nemes és gazdag. Őszinte és erkölcsös. Balatonszőlős bástyája eltántoríthatatlan, szilárd és egyenes, bölcs és nyílt tekintetű. A hagyományok háza. Rezeda és keserűmandula, kovászolt kenyér és húsleves.

Bika (Uralkodó bolygó: Vénusz)

Gella

Rejtélyes nő, csupa misztikum és csupa erő, mindenek eredete, a befogadó kehely, a Szent Grál. Ginevra, Arthur érzelmes asszonyának erogén zónája az értelme. A nyári zápor, a legfemininebb nő. Jin Vízként a harmatcsepp, az élet bölcsője. Pitypang, akácvirág és méz. Ha feljutsz hozzá a ködszoknyáján, a felhők fölött látod be a tájat és kreatív álmodozóvá leszel az oldalán.

Oroszlán (Uralkodó bolygó: Nap)

Köles András

Figula Pincészet örökös pohárnoka

sommelier magyar bajnok
Trophée Ruinart Meilleur Sommelier D’Europe 2002
Demi-Finaliste

Figula Mihály gondolatai:

Ők hatan!

Olyan természetes környezetben élni és dolgozni, mint a Balaton-felvidék, különleges élmény. A fajta, a termőhely és a tradíció szerencsés találkozása a világ borászatában ritkán fordul elő. Szinte évtizedenként újragondolják, újrafogalmazzák a termőhelyet az aktuális fogyasztási igényekhez igazodva, keresve, hogy mindig szerethető, kedves és trendi legyen. Nekünk az állandóság jelenti a biztonságot. Nem kell görcsösen akarni, újragondolni és tervezni, hiszen minden adott a világszínvonalú szőlészeti-borászati munkához. Már gyermekkoromban a családi ebédek és vacsorák alkalmával másról sem hallottam, csak a területek egyediségéről, a dűlők különleges adottságairól, az ásványokról, a széljárásról, a talaj vízháztartásáról, szüreti időpontokról, seregélyekről, benapozottságról. Néha olyan érzésem volt, mintha a legszebb magyar népmesét hallgatnám élőben. Fiatalon misztikusnak, földöntúlinak és nagyon izgalmasnak tűnt, amiről a nagyszülők beszéltek. Hamar kiderült, hogy a mese maga a valóság, vagy ha mégis mese, akkor én is részese lehetek.

Történetünk főhőse hat Balaton-felvidéki domboldal (dűlő), melyek mindegyike Olaszrizlinget terem és mind önálló egyéniség. Ők hatan egy hét kilométeres körben fickándoznak a napfényben, négyen Balatonszőlősön (Gella, Öreghegy, Száka, Sóskút), ketten pedig Csopakon (Sáfránykert, Lőcze), egymás közvetlen szomszédságában.

Számomra meseszerű minden, ami történik velem, hiszen a világ legjobb termőhelyén találtam magamat és csak azzal foglalkozom, amit szeretek. Az „olvasásához” kellemes szórakozást kívánok!

Figula Mihály

Ui: A hat bor azonos módon készült és érlelődött, így a történet még izgalmasabb.

Ez a hat bor a jövő olaszrizlingje

SZERZŐ: KLING JÓZSEF
Forrás: gusto.hu

A hét bora most nem egy, hanem egyszerre hat bor, hat dűlőből, a Figula pincészettől.

Évekkel ezelőtt írtam az alábbi sorokat, de mintha csak most kopogtam volna le a klaviatúrán:

„Figula Mihállyal nem sokkal a halála előtt készítettem interjút. Feltűnt, milyen sokat beszél a fiáról, a közös munka apró örömeiről. Amikor nehéz szívvel a nekrológját írtam, el sem tudtam képzelni, hogyan birkózik meg Misi a rá váró feladattal. Felesleges volt az aggodalom. Ahogy nemrég Jásdi István megjegyezte, a kis Figula egyre jobb. Csak megerősíthetem: a kis Figula tényleg egyre jobb.”

Mint ahogy az is igaz, hogy Misi az olaszrizlingnek vezető szerepet szán dűlős fajtaborként. Most úgy terítette ki ezt a hat dűlőszelektált olaszrizlinget, mint egy kártya nyerő lapjait.

  • Csopak: Sáfránykert
  • Csopak: Lőczedomb
  • Balatonszőlős: Sóskút
  • Balatonszőlős: Száka
  • Balatonszőlős: Gella
  • Balatonszőlős: Öreghegy

Nehéz az olaszrizlinget karakterjegyekkel leírni. Ez a hat bor sokkal inkább a talajok közötti különbségekről szól, mint a fajtajellegről. Vagy úgy is mondhatnám, az olaszrizlingnek a talaj a fajtajellege.

Ugyanakkor meglepő ezekben a borokban a gyümölcs intenzitása is. Közös nevező mindegyikben a struktúrák dominanciája. Vakon, többször végigkóstolva őket az volt a benyomásom, hogy túl illaton, finom ízeken, alapvetően a tömörség és áttetszőség közötti sokféle árnyalatot sikerült felmutatni ezekben a borokban.

Ha esetleg valaki kételkedne az olaszrizlingben rejlő lehetőségeket illetően, kóstolja meg ezeket a borokat. Így együtt a hat dűlősbor meglehetősen plasztikus képet ad a fajtában rejlő lehetőségekről. Az olaszrizling jövője elkezdődött!

Gella 2015

A szokásosnál intenzívebb gyümölcsösség a korty közepén átfordul, és onnantól a mandulás-sós ízek kerülnek felülre. Tömören indul, krémesen folytatódik, aztán olajos, a korty vége selymes, lágy. Játékos, folyton változó, de mindig izgalmas savak.

Öreghegy 2015

Illatában diszkrét likőrösség, ízben direktebb a fa, de nem tolakodó, mindent felülír az ásványosság. Kicsit magas az alkoholja, ezáltal a hőérzete is, meleg, mediterrán fűszeres karakter. Szerkezetben ennek ellenére tündérien légies.

Lőcze 2015

Visszafogott, ásványos, hűvös illat. Ez a hűvösség uralja az ízt is, citrusfélék és menta, fehér virágok, csontosabb, szikárabb szerkezet, mint az eddigiek.

Száka 2015

Egyik kedvencem. Gyümölcsösen indul a korty, azon ritka borok egyike, amelyben a szőlő aromái direkt módon megmaradtak. Olyan traubis. Ez az intenzív gyümölcsösség csak a korty lecsengésében vált át finom sósságba és távolról visszaköszönnek a zöldfűszerek. Kedves bor.

Sóskút 2015

Hűvösen elegáns, zöldfűszeres illatát frissítő citrusfélék és menta fokozza. A korty közepefelé az ásványosság annyira felerősödik, hogy az ember azt hiszi, ez már a lecsengésig így is marad. De nem. Egyszer csak citrusos fordulatot vesz, de nem jut el a fanyarságig, mert átveszi a vezetést a sós-mandulás íz. Hosszú utóízében a korty egyre jobban kigömbölyödik. Az egyik legszofisztikáltabb tétel a sorban, szerintem.

Sáfránkert 2015

A legteltebb, legvastagabb, legolajosabb, legkövérebb a sorban. Ragyogó arany szín. Illatában lekaszált rét sok virággal, mézzel, kései szüreteket idéző, édeskés virágillattal, aszalt gyümölcsökkel, birslekvárral. Ízben mindezt megtámogatja az ásványosság. Nehéz nem szeretni.