A Borigo áprilisi számában hordóminták tesztje is zajlott a Balaton környékén.

Száka Olaszrizling 2017

10 hektós ászokhordóban. Csillogó zöldessárga színvilág, visszafogott illat, amelyben a fajtajellegen kívül friss szőlőgyümölcs, citrusok, szép kis fűszerkészlet. Szájban érdekes módon fellép a hordófűszer azonnal. Savszerkezete tökéletes, arányai szintúgy, tény ugyanakkor, hogy a bor éppen kicsit csigaház állapotban van. Ezzel együtt a tökéletes, feszes, elegáns szerkezet és a finom hordó, a fajta nagyszerű megjelenése nagy reményekre jogosítja.

Öreghegy Olaszrizling 2017

10 hektós ászokhordóban. Szalmasárga színvilág zöldes reflexekkel. Illata közepesen élénk, de olyan tömör, ami nagyon ritka fehérborban: friss gyümölcsök, citrusok, fajtajelleg, pici mineralitás. Ha lehet szájban még tömörebb, savai vibrálnak, egyensúlya tökéletes, a bor egyszerre feszes és krémes. Még fiatal, de már most is megközelíthető tétel hatalmas potenciállal. Úgy tömör, hogy friss marad.

Gella Olaszrizling 2017

10 hektós ászokhordóban. Világos citromsárga megjelenés víztiszta széllel. Illata közepesen élénk, hallatlan citrus karakterrel, csak kicsit várva fellépő fajtajelleggel, elegáns, picit ásványos érintéssel. Kóstolva is a légies, elegáns struktúráé az első korty, de ez is folyamatosan fejlődik, és pár perc alatt betömörödik, szinte krémessé válik. Gazdag, fajtajelleges, mégis elegáns és friss egyéniség.

Sáfránkert Olaszrizling 2017

Tartály és hordó házasítása. Citromsárga megjelenés zöldes árnyalattal. Illatából azonnal kiugrik a dűlő a pici kandírozott gyümölcsösségével, a birssel. Tömör és csábító. Szájban komoly testet kapunk a telt gyümölcsösség mellé, de a savai azért tartják a lépést, és a pici csersav is mellé áll. Szerkezete tömör, krémesen betölti a száját, a dűlő egyénisége karakteresen megjelenik. Nagyon fiatal anyag.

Sóskút Olaszrizling 2017

Tartály és hordó házasítása. Közepesen élénk illatában lendületes citrusosságot érezhetünk, pici egrest és almát, a fajtajelleg kevésbé vibrál. Pici hordó, pici ásvány. Savszerkezete áradó, feszessé és elegánssá teszi a struktúrát, az ízben is jelentkező citrusosság mellet pedig nagyon szépen jelenik meg a sósság. Precíz, penge bor, amelynek tartalmas a potenciálja.

Szilénusz 2017

Olaszrizling és szürkebarát, 500 literes Trust MT TH újhordó. Csillogó szalmasárga megjelenés, intenzív illat, amelyben azonnal a szürkebarát lép fel, majd a hordófűszer, a vanília, és a körte-ananász kombó. Elképesztő struktúrát mutat, élénk savai mellett is labdába rúgó test és koncentráció, egyszerre feszes és krémes szerkezet. Az említett gyümölcsösség mellett édesfűszerek, pici érintésnyi csonthéjas jelleg. Harapható, mégis friss és elegáns ilyen fiatalon is.

Dörgicsei Merlot 2017

Trust 500 literes MT+ újhordó. Intenzív illat, amelyben a fajtajelleg azonnal érződik. Mellette friss gyümölcsösség (málna, meggy) és visszafogott, nagyon kulturált hordófűszer. Kóstolva ragyogó savkészlet, remek arányok, finom, bár fiatal tanninszerkezet. Feszes, fiatalsága ellenére már most is megközelíthető, a gyümölcsöket is szépen mutató bor.

Cabernet Sauvignon 2017

Öreghegy, “út feletti” parcella, Trust 500 literes MT TH újhordó. Nagyon mély színstruktúra, tankönyvi kabszav illat vastag gyümölcsösséggel, pici borssal, és csak érintésnyi hordóhatással. Szájban is direkt, meggyes gyümölcsösségé az első korty, savai kiválóak, tanninja nem kevés, de nagyon finom szerkezetű, a szájat betölti a gyümölcs. Nagyon fiatal, még érdemben nem megközelíthető, de óriási potenciállal rendelkező bor. Ugyanez “út alatti” parcellából feszesebb, elegánsabb, részletgazdagabb, fejlettebb.

FORRÁS: Borigo Magazin áprilisi száma, Bányai Gábor Botond