Hírek

Átadták Figula Mihálynak „Az Év Bortermelője Magyarországon 2022”-díjat2023-04-24

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Az 1991-ben alapított díjat az idei kitüntetettnek, Figula Mihálynak a Marriott Hotel báltermében adták át.

Figula Mihály Koch Csabával, a Magyar Bor Akadémia elnökével

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
A díjat minden évben nagyszabású gálaebéd keretei között adják át a nyertes borásznak. Az ebéd fogásait neves hazai séfek komponálták a nyertes borász, ezúttal Figula Mihály boraihoz.
Az idei, teltházas díjátadó ünnepségen a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba köszöntőjében elmondta, hogy ez a díj érték és iránytű is egyben, hiszen irányt kell mutasson a jelenben és a jövőben is. Viselőjét kötelezi arra, hogy példa legyen a szakmának és a fogyasztóknak egyaránt, a magyar bor ügyében. Az elnök kiemelte azt is, hogy a díj jelölése és a kiválasztás módja is a legmagasabb szakmai színvonalon történik. Koch Csaba úgy fogalmazott, hogy bár Figula Mihályt ünnepeljük, a családja és kollégái sikerét és örömét is próbáljuk teljessé tenni, hiszen az ő sikere mindannyiunk sikere, minden becsületes, szorgalmas, elhivatott és magas szintű szakmai munkát végző ember sikere is egyben.
Zárszavában pedig megkérte a jelenlévőket és a magyar bor iránt elkötelezetteket arra, hogy vigyék jó hírét a magyar boroknak és a Magyar Bor Akadémiának is.

A gálaebéden személyes hangvételű beszéddel köszöntötte a díjazottat Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, valamint a köszöntő beszédek sorában felszólalt a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Freund Tamás is.

Ünneplők és ünnepeltek

A díjazott, Figula Mihály megköszönve a méltatásokat, elmondta, hogy országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival. Hozzátette, hogy ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”.

A nyertes elmondta: „Mivel kevés a bor, nekünk nagyon magas minőségben kell gondolkodnunk, hiszen tömegtermelésről Magyarország 40-60 hektárján nem álmodhatunk, unikális, helyi borokról viszont igen, és ennek szellemében kelünk fel nap, mint nap”
Figula Mihály az első olyan „Év Bortermelője”, akinek már az édesapja is a cím birtokosa volt. A borász úgy fogalmazott, hogy a szüleitől munkát örökölt, amit hatalmas dolognak tart, és hálás ezért nekik. „Meglátjuk, hogyan tudunk sáfárkodni vele. Kicsit igazságtalan „Az Év Bortermelője” díj, mert könnyű nekem úgy jó bort készíteni, hogy édesanyám mindig megmondja, hogyan lesz jó. Két fiú van a családban, akik talán tovább vihetik majd. Addig is, megpróbáljuk beléjük fecskendezni azt a vírust, hogy nekik is szőlővel kell majd foglalkozniuk” – mondta némi tréfával a 2022-es „Év Bortermelője”, Figula Mihály.

Ezt követően köszönetet mondott édesanyjának, feleségének, gyermekeinek, valamint kollégáinak és hozzátartozóiknak, hiszen elmondása szerint ők foglalkoznak a legtöbbet szőlővel, és ezért végsősoron ők készítik a borokat. „Nem tetszik az a világ, amiben mást sem hallok, mint azt, hogy minőségi egy termék, miközben nem az. A minőség az én olvasatomban azt jelenti, hogy az engem kiszolgál, tudom használni, finom, jó. De, nem ilyen világot élünk, mert használunk mindent aztán eldobjuk, és ebben a közegben talán a bor lehet egyfajta vidéki romantika, ami megmarad szépnek, jónak és igaznak” – hangsúlyozta az ünnepelt.

Címkék: 

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj kedvezményeinkről és eseményeinkről!