Dűlők

Öreghegy

A Balatontól legtávolabbi terület (~5 km) a rizling szempontjából az Öreghegy, melyet a Nagy Gella szomszédságában találunk. Ez a terület a kövek világa, egymást érik a kőbányák, amelyek között szőlőt találunk. Ásványi anyagban nagyon gazdag bort eredményez. Déli benapozású dűlőinken Olaszrizlinget és Cabernet Sauvignont termesztünk.

Gella

Tótvázsony felé haladva a keleti hegyoldal  a Nagy-Gella, a maga 415 méterével a borvidék legmagasabb pontja, melynek déli benapozású ültetvényeiről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Ugyanakkor a Balatontól való öt kilométeres távolság már a fényvisszaverődést és a hőkisugárzást nem biztosítja, így komoly savakkal rendelkezik a gyümölcs, mely annak is köszönhető,hogy 1973-as telepítésről beszélünk.  A talajt hihetetlen változatosság jellemzi, a triász mészkövön hol márgát, hol dolomitot találunk. A termőréteg kifejezetten magas mésztartalmú. Mikroklímája különleges, a tökéletes érést a katlan-hatás biztosítja. Gella dűlőnkön Olaszrizlinget termesztünk, új telepítésben pedig Merlot és Furmint található.

Barátszőlő

A balatonszőlősi Papok borozójából tökéletes a rálátás a hét hektáros Barátszőlő dűlőre.  Pincészetünk legnagyobb kiterjedésű összefüggő táblája. Szürkebarát, Sauvignon blanc, Chardonnay és Sárgamuskotály fajták találhatók meg itt. 2000-ben telepítette a család, innen születik a 7 hektár cuvée-nk, amely ezen négy szőlőfajta házasítása.

Bordoma

Nem kell egészen Pécselyig elmenni, hogy az ember gyönyörködhessen Cabernet Sauvignon ültetvényünkben. Balatonszőlőst elhagyva a Tótvázsonyi elágazásnál jobbkanyart véve nemsokára el is jut oda. Cabernet Sauvignon és Zenit ültetvényeinkről több éve készítünk borokat, azonban friss telepítésben Cabernet franc és Kékfrankos is megtalálható.

Száka

Balatonfüredről Balatonszőlős felé haladva az első szőlőültetvény jobbra a Száka dűlő.  Fiatal, hét éves ültetvény. Olaszrizling, Zenit és Sauvignon blanc terem itt.

Sáfránkert

Csopaki terület, a 71-es és a római út között. A part menti egy kilométeres sávban vörös földet találunk, mely ásványi anyagokban és bauxitban rendkívül gazdag. Ebből a földből bányászható a permi vörös homokkő. Ennél a talajtípusnál fontos megjegyezni, hogy a Balatonhoz való közelség és a talaj mély színe miatt extra hőmennyiség jelenik meg három okból kifolyólag. Először a vízre néző területek a víz reflexiós hatása miatt több napfényt kapnak, a visszaverődő napfény még intenzívebb fotoszintetizációt eredményez. Másodszor a mély színű talajok sok hőt tárolnak és az éjszaka folyamán ez melegen tartja a növényt, harmadszor a hőkisugárzás nem csak a talajból, hanem a Balatonból is érkezik, vagyis a víz közvetlen közelében található ültetvények rengeteg plusz meleget kapnak.

Sóskút

Tótvázsony felé haladva a nyugati hegyoldal a Sóskút dűlőnk. Közvetlen a mészkőbánya alatti terület, nagyon gazdag mész- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon különleges bort ad a dűlő. A szőlőn és a mandulán kívül más növény nem is bírja ezt a nagyon köves talajt. A gyökér a mészkő padok közötti agyagcsíkokba talál utat a rétegvizek felé. 4 hektáros méretével a legnagyobb Olaszrizling táblánk Balatonszőlősön.

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj kedvezményeinkről és eseményeinkről!