Hírek

Figulák a fadobozban - Blazsovszky Péter írása2024-01-23

2022-es évjáratkörkép, avagy az olaszrizling különböző arcai

A 2022-es dűlős olaszrizling sort szemlélgetve sok minden átfut az ember agyán: a korábbi évjáratok belénk égett emléke, a borászok küzdelme az éghajlatváltozással és természeti elemekkel, valamint a terroirszemlélet létjogosultsága és térnyerése, pláne egy olyan fajta, az olaszrizling kapcsán, amit számos fogyasztó még napjainkban is igazságtalanul alulértékel. Ez a fadoboz egy körkép, egy lenyomat, aminek kapcsán jól az eszünkbe kell vésni, hogy nem szabad dűlős boroktól elvárnunk, hogy 1 évesen már teljes pompájukban tündököljenek. Most kóstolva fiatalságukat értékeljük és megpróbáljuk felfedezni bennük a még szunnyadó potenciált. Lássuk hát a 2022-es év dűlőseit!

 

  1. Sóskút 2022. – A dűlők hírnöke

Vibráló szerkezet, vagány, egyedi, mégis közérthető stílus és megkockáztatom, hogy talán az eddigi legszebb évjárat. Misiék évről-évre egyre tökéletesebbre faragják a mára közönségkedvenccé avanzsált Sóskútat, ami úgy marad ízig-vérig olasz, hogy közben még a fajtát eredetileg nem kedvelőket is maga mellé állítja. Nincs vita: best buy, közönségkedvenc és a balatoni dűlős olaszok zászlóshajója. Így kell belépni a birtokszint után a dűlőkbe! 8 pont

(Kóstolás 2024. január)

 

  1. Száka 2022. – Vízkereszt, vagy amit akartok

Illatban mangó, nem teljes érésű őszibarack és húsos jonatán alma. Nem csak a szőlőtelepítés, hanem ez a tétel is nagyon fiatal még, amit a virgonc savérzet és a kelleténél még picit jobban érződő – amúgy abszolút nem magas, 13%-os – alkohol is jelez. Fiatalsága ellenére is rendkívül sokrétű, összetett, komoly bor. Ízben az illat folytatása: érett körte, berkenye, mangó, mákos-diós bejgli, szelídgesztenye, utóízben pedig grapefruitos-mandulás kesernye. Lehengerlő magabiztosság, tudás és elegancia. Ha ezzel kezdünk, akkor rendkívül erős belépő a dűlős kategóriába, pedig – ha a dűlős borokat Shakespeare műveihez hasonlítanánk, akkor – ez még „csak” a Vízkereszt, vagy amit akartok… Jelenleg 6,5-7 pont, mert fiatal, de megy ez 8 pont fölé még idővel

(Kóstolás 2023. december)

 

  1. Erdőszéle 2022. –  A sziklán átfújó friss szellő

A talán legkevésbé fókuszban lévő dűlő a Szákánál ugyan közérthetőbb, de azért szintén nem elsőbálos olaszrizlinget szült 2022-ben. A kvázi „kezdő borfogyasztók” is megtalálhatják benne a szépséget, mert elsőre olyan, mintha egy friss gyümölcskosárba harapnánk: őszibarack, kajszibarack, banán, pomelo, izgalmas fűszerek, utóízben pedig hársméz. A komoly izgalmat azonban a szerkezete és az ízvezetése adja. Harapható, telt korty, ami a vibráló gyümölcsösséggel együtt mégis szinte könnyed marad, a hosszú lecsengés végén azonban sűrűvé és elgondolkodtatóvá válik, mint a messziről érkező, erdőn áttörő és sziklán átfúvó friss szellő. 7,5-8 pont

(Kóstolás 2023. december)

 

  1. Gella 2022. – „A DŰLŐ”

Egyszerre légiesen könnyű és mutat meg közben számos réteget, mélységet, hosszan tartó összetettséget és eleganciát. Nem csak jól áll neki a moderált alkohol, hanem egyenesen lubickol így a változatosságban és sokszínűségben. Kiemelkedő dűlő, fantasztikus bor, pedig még csak élete legelején tart! 8,5-9 pont simán, gondolkodás nélkül már most is

(Kóstolás 2023. december)

 

  1. Öreghegy 2022. – „AZ OLASZ”

Mély illat, amiben a citrusok mellett sárgadinnye és aszalt gyümölcsök is megtalálhatók, ízben pedig rengeteg propolisz és keserűmandula, ami idővel lágyulni fog még. Talpig olaszrizling minden bájával és szigorúságával együtt! Karakán, őszinte és ellentmondást nem tűrő, miközben nem fél felvállalni magát. Talán a legkarakteresebb olasz a sorból, ezért a közönséget is megosztja majd, de ő ilyen: lehet szeretni, vagy nem szeretni, nem akar megfelelni senkinek. Elfogult vagyok, mert az egyik kedvenc dűlőm az Öreghegy, de be kell látni, hogy egy ekkora kaliberű bornak idő kell a kiteljesedéshez. Most 7 pont, mert szemtelenül fiatal még és kissé mogorva arcát mutatta, de ha picit félretesszük, határ a csillagos ég!

 

+1  Olaszrizling & Furmint 2021. – A Parádés Páros

A kakukktojás a sorban összetétele és évjárata miatt is. Telt és érett alapanyag, klasszikus keserűmandulás lecsengéssel. Kétségtelenül kiválóan passzol egymáshoz a két fajta: a furmint a remek struktúrát, az olaszrizling pedig az összetettséget és mélységet adja, a termőhelyet azonban mindkettő egyszerre közvetíti. Parádés párosítás! A szőlőfajták és a terroir közös győzelme. Krémes, mint egy jó chardonnay és trópusi gyümölcsös, mint egy telt viognier. Kibontás után a hűtőben tárolva kb 1 hét után érte el a csúcsát, tehát van benne potenciál bőven! 9 pont, de csak mert a 10 pont a képzeletbeli etalon

(Kóstolás 2023. december)

                                                                                                                               

Mindent egybevéve nagyon szép és tanulságos sor volt. Úgy gondolom, Figula Misiék borfelfogása, filozófiája minden elismerést megérdemel, mert azon kevés magyar pince közé tartoznak, akik felvállalják az edukációt a fogyasztók felé, emellett pedig hisznek az olaszrizlingben és hisznek a terroirban is. Ezek a borok ugyanis megmutatják mindkettőt, ráadásul az évjárattal kiegészülve. Egy ilyen borsort nem meccsnézés közben kortyolgat el az ember, hanem értő és borszerető társaságot hív, hogy együtt beszéljék meg a tanulságokat és együtt fedezzék fel az olaszrizling különböző arcait. Itt nem az a központi kérdés, hogy kinek melyik tétel tetszik, hanem hogy lássuk és megtapasztaljuk a hol szakadéknyi, hol pedig árnyalatnyi különbségeket. Éppen ezért semmi sértő nincs abban, ha azt mondom, hogy ez a játékos tanulás nem való mindenkinek, akinek viszont igen, az imádni fogja!

Blazsovszky Péter írása

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj kedvezményeinkről és eseményeinkről!