Hírek

Hivatalos Figula Borkert és Oliva Nyárikonyha megnyitó2020-07-20

Július 17-én pénteken hivatalos keretek között megnyitott a Figula Borkert és Oliva Nyárikonyha.

2020 július 17-én 15.30-kor egy emléktábla avatással egybekötött megnyitó után újra élettel telt meg a legendás balatonfüredi Tölgyfa Csárda. Egy pazar balatoni panorámás Borkert és két többszáz éves pince is része az épületegyüttesnek.

Az emléktáblát Csizmazia Darab József, a híres magyar szőlőnemesítő fia avatta fel, akik anno tulajdonosai is voltak a "nagypincének", tősgyökeres füredi család, a Tolnay család telekszomszédai (Figula család ősei anyai ágon), nem mellesleg mindkét családfő meghatározó alakja volt  az észak-balatoni szőlészetnek és borászatnak.

A Tölgyfa Csárdához tartozó épületegyüttes helyreállítását a Figula család végezte, megőrizve annak eredeti állapotát, mivel a füredi városképet alapjaiban meghatározó épületekről van szó.

A pénteki nyitás nem csak egy kellemes borturisztikai központ működésének elindítása volt, hanem egy többszáz éves történet folytatása is.

Csodálatos környezetben, kiváló borokkal a vidék legjobb dűlőiről, helyi alapanyagokból készített hidegtálak, magyaros “tapas-konyha” a veszprémi Oliva étteremmel karöltve.

Az egykoron a Csizmazia család tulajdonában lévő pincét eredeti formájában újíttatta fel a Figula család, a falán pedig elhelyezték Cs. Darab József szőlőbirtokos, községi bíró (1885-1969) és fia, a 2013-ban elhunyt Csizmazia Darab József, a város díszpolgára, szőlőnemesítő emléktábláját.

Ifjabb Csizmazia Darab József felidézte édesapja emlékét, majd átadta a pince kulcsát Figula Mihálynak.

 

Források: Balatonfüred Honlapja

További cikkek, videók:

Balatonfüred Honlapja
Füred TV
HírTV

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!