Hírek

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek!2024-02-15

A welovebalaton.hu beszámolója.

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

SZEKERNYÉS TÜNDE

Az olaszrizling kedvelői már hónapokkal ezelőtt bevésték a naptárba azt a hétvégét, amikor Csopakot ellepik a térség borászai, arra várva, hogy lelkes kóstolók a tételeik körül forgolódjanak. Ezt mutatja az, hogy az idei Olaszrizling szerintünk esemény ismét telt házzal és nagy sikerrel zajlott le február 10-én. Mi is ott jártunk, és már most biztos: jövőre is ott leszünk!

 

13 órakor az első vendégek még óvatosan lépnek be a Jásdi Borterasz termébe, felmérik a terepet, majd egy szimpatikus pincészetnél megállnak, várják a borász ajánlását. Így teszünk mi is, visszafogottan, bár az eseményt megelőző találkozások alapján már tudjuk, hogy kedves és nyitott emberekkel fogjuk tölteni ezt a napot. Szerre telnek a poharak, a borászok mesélnek: kihívásokról, sikerekről, múltról és tervekről. A termet pedig szép lassan megtöltik az érdeklődők, egészséges zsongás alakul ki, kisebb-nagyobb csoportok álldogálnak az egyes pincészetek képviselői előtt.

H2MI4918
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

DE MIT ÉRDEMES TUDNI A MODERN CSOPAKIRÓL?

Az olaszrizlingszőlő először feltehetően a XIX. század első felében, osztrák közvetítéssel jelent meg Csopakon, mielőtt a század második felében megjelent filoxéravész teljesen kipusztította a környék szőlőit. A betegség lecsengését követő szőlőrekonstrukciók során a gazdák egyértelműen az olaszrizling telepítése mellett tették le a voksukat, ami igazi otthonára lelt Csopakon. Az olaszrizling mellett a furmint, mint házasításra alkalmazatott savfajta maradt használatban. 

A XX. század elejétől a csopaki bor népszerűsége folyamatosan nőtt, és országosan is ismertté vált. A borértők számára Csopak és az innen származó olaszrizling fogalommá vált, megszületett a Csopaki! (Csopaki.hu)

H2MI5117
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

A résztvevők számát épp úgy lőtték be a szervezők, hogy senkinek se kelljen üres pohárral várnia hosszú sorokban. Vagyis épp annyira kicsi a rendezvény, hogy személyes maradhasson, de épp elég nagy ahhoz, hogy ne legyen belterjes. Az esemény ugyanakkor nemcsak a kóstolóknak szól, hanem fontos találkozási alkalmat jelent a borászoknak is, akik a nyitott programokat megelőzően zárt körű vacsorán vettek részt, és megvitatták azokat a kérdéseket, amelyek jelenleg a szakmát a leginkább érdeklik. Erről természetesen szívesen beszámolnak nekünk is, így rögtön egy kicsit beavatottnak érezzük magunkat.

H2MI5190
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

Az idei esemény fókuszpontja a fenntarthatóság volt, pontosabban az, hogy: 

fenntartható-e gazdasági szempontból a biobor?

Szóba került emellett a vissza-visszatérő kérdés, hogy hogyan lehet a fajtát külföldön nevezni, de az is terítékre került, hogy a borok iránt érdeklődők közül egyre inkább kiszorulnak a fiatalabb generációk képviselői. Szimpatikus, hogy a szervezők komolyan veszik a felmerülő problémákat, és erre a rendezvény szintjén is reagálnak: tavaly például kísérleti jelleggel vezettek be egy új, kedvezményes jegytípust, amihez a 35 év alatti borkedvelők juthatnak hozzá.

 
H2MI5115
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

Bár eddig is sejtettük, de most meggyőződtünk róla, hogy hosszú évek munkája és kitartása szükséges ahhoz, hogy az ember csupán a szőlőből meg tudjon élni. Főleg, hogy mára már az éghajlatváltozás nemcsak egy ritka mumus, hanem állandó megbirkóznivaló a borászok számára. Kétség sem fér hozzá, hogy ezt csinálni csak egyféleképpen lehet: rengeteg elhivatottsággal és meggyőződéssel afelől, hogy a csopaki olaszrizling megéri a befektetett munkát. Ez a lelkesedés pedig a résztvevőkre is átragad, és tapasztalatból mondjuk, jóval a rendezvény után is kitart!

H2MI5110
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

A kötetlen beszélgetésekből kiderül, hogy a résztvevők nagyon vegyesek: vannak elsőbálozók, akiknek az olaszrizling egy új, örömteli felfedezés, vannak olyanok, akik visszatérő vendégei a borkóstolóknak, és természetesen sommelier-k is megfordulnak az asztalok körül. A hangulat így közvetlen, barátságos, a sajttálra várva megbeszéljük, hogy kinek melyik pincészet volt a kedvence, s hogy épp a lágyabb vagy a savasabb tételeket kortyoltuk szívesen. Választék bőven van: 23 borászat hozott többféle palackokat, és a határok sem csak a csopaki borvidék (vagyis Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs, Felsőörs) szőlőhegyeit foglalták magukban.

H2MI5038
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

Aki pedig ismeri az Olaszrizling szerintünk két stabil helyszínét, a Jásdi Borteraszt és a Szent Donát Borkúriát, sejtheti, hogy ezek nem kicsit járultak hozzá az élményhez: kevés jobb dolgot tudunk elképzelni, mint hogy egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől. Nekünk ezt jelentette az esemény, és alig várjuk, hogy újra részt vehessünk rajta! Szerencsére a szervezők egy májusban startoló rendezvényről is elejtettek néhány infót, amelyen nemzetközi és hazai borászok is bemutatják az olaszrizlingjeiket, de nem szégyen, ha már addig sem tudunk várni: az egyes pincészetek év közben is szívesen fogadják a látogatókat, de a biztonság kedvéért akár rendelhetünk is néhány palackot a kedvenceinkből!

H2MI5052
(Fotó: Szabó Miklós - Olaszrizling szerintünk)

 

  • A kiállító borászatok:
  •  
  • 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Bussay Pincészet, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Dobosi Birtok, Figula Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Gilvesy Borászat, Guden Kisbirtok, Gyukli Pince, Homola Pincészet, Istvándy Birtok, Jásdi Pince, Karner Fanni, Káli Kövek Borászat, Kislaki Bormanufaktúra, Pálffy Pince, Petrányi Pince, Skrabski Pince, Somlói Vándor, Szent Donát Borkúria, Villa Gyetvai Borbirtok, Villa Tolnay, Zelna Borászat

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj kedvezményeinkről és eseményeinkről!