Hírek

Kategóriagyőztes a Száka Olaszrizling 20152018-09-24

Kategóriagyőztes a Száka Olaszrizling 2015 a Winelovers 100 legjobb magyar bor  listáján

Amikor az ember először szüretel egy területről, nagyon kíváncsi. Olyan ez, mint amikor várja a gyerek első szavát. Vajon mit fog mondani, vajon hallani fogom vagy pont nem leszek ott? De azt nem gondolja, hogy értelmesen, kerek egész mondatokban kezd el beszélni.

A Száka esetében megtörtént ez a csoda. A szűztermést külön kezeltük, kíváncsiak voltunk az új borra, hogy milyen karaktert mutat. Annyit tudtunk a nagymamától, hogy ebben dűlőben régen Olaszrizling volt, így nem volt kérdést, hogy ezt kell visszatelepíteni. Majd vártunk négy évet az első szürettel ezen a déli fekvésű, agyagos, löszös, márgás talajon, ami alatt rengeteg mészkő található és régi, ezer literes fahordókban hagytuk spontán módon kierjedni, ahogy régen is tette dédapánk.

És a bor valóban megszólalt és arról mesél, hogy milyen volt itt régen a Rizling: széles, olajos, testes, soknyeletű, de nem durva, elegáns virágillat, kis zöldfűszer. És ásványosság ízben és illatban sós karamella. Talán túl magasra tört, mert egy évvel később a nyári jégvihar levelet se hagyott az ültetvényen, abban sem voltunk biztosak, hogy túléli. De tavaly már újra termett és idén is fog!

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!