Köves 2016

A londoni Decanter World Wine Awards az egyik legrangosabb, legnagyobb borverseny a világon. A 2018-as évben közel 17 ezer tételt kóstolt a szakértőkből álló bizottság, ahol Magyarországról négy bor is Platinum éremmel gazdagodott. A verseny történetében először magyar száraz fehérborként 97 pontot kapott a Köves házasításunk.

A dűlős borokon belül parcella szinten is szelektáljuk borainkat, amely annyit jelent, hogy a dűlő legkiemelkedőbb részeiről származó szőlő külön kerül feldolgozásra.

A Köves onnan kapta nevét, hogy az eső által lehordott termőréteg alatt gyakorlatilag sziklás peremek jöttek létre. A szőlőnek nagyon küzdelmes útja volt a rétegvizek és tápanyagok megszerzése érdekében, ezáltal nagyon nehezen indultak el a fejlődésben. Kis fürtök, minimális tőketerhelés jellemezte ezeket a területeket (maximum 30-40 dkg/tőke). Az apró fürtök, kis bogyók töménységének köszönhetően annyira komplex, minerális bor született, amely évekig tartó érlelési potenciállal, hihetetlen ízhosszal rendelkezik.

A Decanteren így értékelték a tételt:

“Full of joy! Generous aromas of pineapple, lychee, mango and minerality. A big, bold style. Rich and long with textures of honey, spice and racy acidity. This is an expressive wine that definitely stands out and delivers.”

“Örömteli! Ananász, licsi, mangó aromák és ásványosság jellemzi. Feszes, nagy test. Ízgazdag és hosszú lecsengésű mézzel, fűszerekkel és zamatos savakkal. Egy nagyon kifejező bor, amely kiemelkedő és színvonalas.”

BORIGO magazin értékelése:

“Olaszrizling és szürkebarát, parcellaszelekció. Csillogó citromsárga megjelenés, lendületes, nagyon komplex, elsősorban a finom szerkezetű, de karakteres ásványt mutató illat. Friss, üde, légies gyümölcsösség, citrusok, alma, szőlő. Érdekes, finom gyógynövények. Szájban is az üdeség az első karakter, savszerkezete kivételes, arányai tökéletesek, teste a közepesnél nagyobb, de épp ezzel van meg a strukturális egyensúly. A roppanós, de édes hatású gyümölcsösség, a gazdag, speciális fűszerek, valamint a mineralitás sóssága gyönyörű játékot űz. Nagyon fiatal, potens, de már most is nagyon jól iható. Masszív ötcsillag.”

Bányai Gábor Botond \ BORIGO TOP100 magazin
 

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!