Hírek

Laudáció Borászok Borásza 20202020-07-03

Figula Mihály beszéde

5 ember, 5 életút, 3 borvidék, 1 közös cél. 1 állomás. 2020. június 26. Etyek.

A közös cél egyszerű, logikus és szükségszerű: egy több, mint 1000 éves múlttal rendelkező országot visszarajzolni a világ bortérképére. Nem egy nagy vállalás, hiszen minden természet adta erőforrást megkaptunk a teremtőtől. A világ legjobb borvidékein dolgozhatunk, kegyes hozzánk a sors, hiszen munkánkat, törekvéseinket most történelmi nehézségek sem hátráltatják. Sokat panaszkodtam a nagymamámnak az elmúlt 30 évben arról, hogy milyen nehéz ebben a világban érvényesülni, hogy a piac nem feltétlenül nyitott azokra a szakmai törekvésekre, amit igaznak vélünk, hogy elegünk van a jogszabályi környezetből, a szomszédból és még saját magunkból is. Megvetően, mosolyogva hallgatott láthatóan bagatellizálva hatalmas gondjainkat. Mindig azt mondta, hogy amíg nem hullanak bombák az égből, ez a lehetőségek földje. Nekik is volt lehetőségük, csak túl sok megszakítással, túl sok bombával, túl sok némettel és túl sok orosszal. Hol volt birtokuk, hol nem, hol volt házuk, hol nem, hol volt család, hol nem, hol volt templom, hol nem. Egy dolog viszont mindig volt. Szőlő! Hol kicsi, hol nagy, de volt. Számunkra a remény szimbóluma a szőlő. Apám azt mondta, a szőlő csodálatos növény, képes túlélni a gonosz időket. Túlélte.

Ebben az esztendőben, amikor 3 hónapra megállt a világ, a reményt a természet adta. Az élővilág tette a dolgát, fellélegzett, a teremtés koronája bezárkózott kunyhójába, így végre mindenki élvezhette természetes környezetét. Na azért mi sem szűkölködtünk, mindent a kunyhóba rendeltünk, online habzsi-dőzsi. Csodálatos felvételeket láthattunk a Föld legtávolabbi pontjairól, hogy milyen tökéletesen működik a világ nélkülünk. Még bálnák is feltűntek a francia partoknál (nem is értem, hogy gondolták – a bálnák) Nyilván ebből sem kell tanulnunk. Vegyünk még néhány nagy levegőt – amíg lehet – úgyis folytatódik minden tovább.

Abban talán tévedett a nagymamám, hogy nem hullanak bombák az égből. A mi innovatív, modern bombáink legalább olyan károsak, mint a korabeliek, csak nem azonnal követelik az életet. Nyugi van, a tudósok azt állítják, hogy a mi gyerekeink életébe még nem biztos, hogy nagy baj lesz. Hát akkor semmi gond, minden mehet a jól megszokott kerékvágásban.

És akkor íme 5 ufó. Környezettudatos módon akarnak szőlőből bort készíteni. Korán kelnek, későn fekszenek, gyereket nevelnek, időseket ápolnak, családban és közösségben gondolkodnak, földet művelnek.

Hisznek magukban, a családban, a termőhelyben és Istenben. Hisznek abban, hogy a munka és a tisztesség versenyképes. Nyilván hülyék. Hülyének lenni jó. Nagyon jó. Örülök, hogy a pályatársuk lehetek. Én 5 Borászok Borászát választottam: Bárdos Sarolta, Bodó Judit, Áts Károly, Heimann Zoltán, Ipacs Szabó István. Szeressük és ünnepeljük őket!

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!