Hírek

Olaszrizling Válogatás 2017 sommelier szemmel2020-02-04

A 2017-es Olaszrizling Válogatást kóstolta 4 sommelier és 1 chef…

6 olaszrizling, 4 sommelier, 1 chef.

Figula Olaszrizling Dűlő Szint 2017 szakmai kóstolás résztvevői:

- a négyek: Pongrácz Péter, Pongrácz Tamás, Szik Mátyás és Köles András
- a séf: Danó Zoltán

 

Figula Száka 2017

Külcsínre és illatra is kristálytisztán indít a pohárban. Finom bort várunk, finom bort kapunk, bár az aromatika szélesebbnek tűnik. A gyógynövényes jegyek finoman keretezik az egyensúlyos kortyot. Csalánra emlékeztető illat.  Mineralitás, finom, közepesen intenzív illat. Különleges, nagyon komplex illat, bár kissé visszafogott, ami néhány perc után erősödik, nem vág orrba, szerethető. Kóstolásakor az alkohol kissé túlzó ugyan, de a jó értelemben csípős savérzetnek hála szájban ropogós. Enyhe mandulaíz. Élénk, vibráló savak. A kóstolás során is folyamatosan fejlődik a pohárban.  A minerális jegyek is erősödnek, ahogy a finom növényes vonal is. Jó egyensúly, harmónia, természetesség a kortyban. Utóíz hosszú, rengeteg fűszerrel zár, „soknyeletű” bor.

Köles Andris: Étel?

Danó Zoli: Paraj, de még inkább Mária-levél olvasztott vajon sóval-borssal és íróval, pirított kenyéren…

Szik Matyi: Számomra a klasszikus osztrák ecetes burgonyasaláta…

Pongrácz Peti: Feltétlenül érdemes tovább érlelni palackban, hiszen olaszrizlingekből sajnos nincs referenciánk.

Köles Andris: Sok szempontból megosztó bor, de annál inkább rengeteg izgalmat rejt. Több mint aperitif, de a sor elejére kívánkozik.

 

Figula Sóskút 2017

A név most is kötelez, a sósság dominál a borban. Köves és csontos illat egyszerre, benne karakteres, fűszeres jegyek mandulás aromákkal.  A korty közepes testű, végig feszes és sós. Ízében összetett, a rizlinges gyümölcsösség mögött kifinomult ásványosság és karakteres savak adják a tartást. Chablis-stílust fedezünk fel benne. Rendkívül koncentrált fehérbor. Kóstolásakor a sós ízérzetet csak erősíti az alkohol.  A bor készen áll, hosszú-hosszú érlelhetőséggel.

Pongrácz Peti: Hosszú, évtizedes potenciállal.

Danó Zoli: A (Poitou-Charentes terület Marennes-Oléron régiójából származó, a szerkesztő!) Gillardeau-osztriga tanyasi algás vajjal…

Szik Matyi: Leheletnyi balsamico-val…

Pongrácz Tomi: A Sóskút is akkor kap igazi értelmet, ha a teljes Dűlő Szint sorban kóstolja az ember.

 

Figula Sáfránykert 2017

Köles Andris: A partmenti vonulat rizlingje mindig magasabb, olykor másfél-két térfogatszázalékkal magasabb alkoholt, a víz tömegének köszönhető akkumuláló-hatásnak köszönhető hőösszeg, illetve  besugárzott napfény okán szintén tetten érhető alacsonyabb savtartalmat mutat. A magyar rizling a legtöbbször kapitulál a Balaton előtt. Erőteljes és mámorítóan tüzes, tömör bor, virágport, botritiszt idéző jegyekkel. Hosszú finis.

Szik Matyi: Az alkohol érzet uralkodó, egészen más rizling stílus… Filet mignon (filet de boeuf, vagy Chateaubriand, másutt Tournedos, a szerkesztő!) zöldbors mártással…

Köles Andris: Juhsajttal töltött cseh kucsmagomba…

 

Figula Gella 2017

Fenomenális, hihetetlenül elegáns, nagyon tiszta és ezüstösen csillogó bor. Arányos karakter, visszafogott illat (Szik Matyi: évek óta nem éreztem olaszrizlingben fehérbors illatot…(!)) és íz, hosszú potenciál. Kellemes és nagyon határozott talaj íz és mandulásság elegye a kortyban, nem intenzív, mégis karakteres.  Jó szerkezet, élénk, finom savakkal, hosszú utóízzel. Szépen hozza a finom olaszrizlingekre jellemző szerkezetet. Remek, arányos és intelligens bor.

 Pongrácz Peti és Pongrácz Tomi: Már most is jó kóstolni, hiszen ez a rizling már kész rá.

Szik Matyi: Sós-vajas citrusos vajhal…

Danó Zoli: Ördögszekér gomba carpaccio szerecsendióval…

Figula Öreghegy 2017

A legegyértelműbbnek tűnő balatoni terroir jegyek vonulnak fel a pohárban. Egy nagyon (!) rizling és nagyon balatoni bor. Élénk, elegáns, ugyanakkor nagyon intenzív illat, amelyben hangsúlyos az ásványosság és a termőhely, valamint a mindent felülíró gyümölcsösség is. A korty finom, egyensúlyos, harmonikus. Okos és élénk savak, feszes szerkezet, krémesség és olajosság. Tetten érhető rozmaringos utóíz. Az üres pohár izgalmas fűszerességet hoz.

 

Figula Szilénusz 2017

Alapra tesz mindannyiunkat, koncentrálnunk kell, hogy jól értsük a bor karakterét. Rusztikus hordós jegyekkel kezd, finom botritiszes dekorációval, a korty édes a szájban részben az alkoholnak, részben a pár gramm maradék cukornak köszönhetően. Telt, húsos fehérbor. Utóízében is felfedezhető a hordó. Középhosszú érlelési potenciál.

Pongrácz Peti: A pinot gris (szürkebarát, a szerkesztő!) jó cukorgyűjtő fajta, hozza is a borban…

Pongrácz Tomi: Ahogy sokszor képes a botritiszre is…

Danó Zoli: Sous vide sertés secreto (oldalas felső része, az első comb oldala, a szerkesztő!) grillezett felezett kukoricával, ceruzababbal, shitake gombával…

Danó Zoli: Semmiképpen nem Stilton…!

Szik Matyi: Vagy lehetne Pecorino szuflé…

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!