Hírek

Szüret 2020, ahogy Misi látta2021-01-28

Interjú a Veritas Borkereskedéssel

Szüreti sorozatunkban kérdéseket teszünk fel borászoknak, ezúttal a balatoni borvidékről Figula Mihálynak, az idei szürettel, a Figula borokkal, a pincében több éve lapuló palackokkal kapcsolatban. Mit gondol a nagy Gatsby-ről? Melyik szőlővel kezdik a szüretet és melyikkel fejezik be? Mitől különleges az idei év és miért nem szeretik, ha túl korán indul a szüret a Figula Birtokon? Az is megtudhatjuk, miért jók az olyan évek, amikor lassan érik a szőlő és melyik az a bor, amit legrégebb óta készítenek. Ne izguljon senki, nem tartottuk fel sokáig Figula Mihályt a szüreti munkálatokban! 

Hogy megy a szüret? Mióta tart? Mikor lesz vége előreláthatólag?

Idén augusztus 28-án kezdtünk szokás szerint a Zenittel, mindig ezzel indulunk és ha minden jól alakul október elején a Cabernet Sauvignon-nal, vagy a dűlőszelektált Olaszrizlinggel fejezzük be, ez a Balatonszőlősi dűlőben van, ami egy dombbal távolabb van a tótól, ezért lassabb az érés. Filozófiánk és tapasztalatunk szerint a lassabb érés jobb minőséget hoz. Szebbek maradnak az íz- és illatanyagok, a savak kellemesebbek lesznek. Ez a meleg ősz gyorsítja az érést minden fajtánál, ami szakmailag nem feltétlenül jó, a savak gyorsabban fogynak ilyenkor. Nem feltétlenül ilyet időt kívánnék, de az a szép ebben a szakmában, hogy nem kívánságra megy. Ráadásul már jön a hűvösebb idő, ami most nagyon kell nekünk.

Miben különbözik ez az év a megelőzőkétől?

Mi szeretjük, ha később kezdődik a szüret. Itt a Balatonnál akkor jó, ha a turisták már hazamentek, mert nyugodtabban lehet dolgozni. Ebből a szempontból ideális ez az év, és a tavalyi is az volt, napra megegyezett szüret kezdés időpontja. 2018 volt az igazi kihívás, amikor már augusztus 6-án szedni kellett a Zenitet.

Idén már a szőlőnél is látszik, hogy jók lesznek az illatok. Frissebbek, szebbek lesznek a korai borok, de az olaszrizlingekről még nehéz beszélni. Ott még kell egy hónap.

Idén nagyon egészségesek a szőlők, száraz év volt, ilyenkor kevesebb növényvédelem szükséges és úgy is egészséges marad a szőlő. Ma a Sauvignon Blanc-t szedtük (09.14.) és teljesen ideális paraméterekkel jött be. Minden érték tökéletes. Idén tovább fejlesztettük a pincét és komoly hűtőkapacitást építettünk ki, hogy a legjobb minőségben tudjuk feldolgozni a szőlőt. Úgy érezzük meg is lesz az eredménye, szép borokra számítunk.

Milyen Figula bort tervez elsőnek, 2020-ast a piacra hozni?

Zenit and more lesz az első, talán már október elején. Nem is kell Szent Márton napig várni a friss borok kedvelőinek.

Melyik lesz a legrégebbi Figula bor amit ebben az évben hoznak forgalomba a pincéből?

Idén jövünk ki a 2017-es dűlőszelektált vöröseinkkel. Egy Merlot a tihanyi Cserhegy dűlőből és egy Cabernet Franc 2017 a pécselyi Bordoma dűlőből. Nagyon meleg év volt és szép érett tételek lesznek.

Hanyadik évjárata lesz a legrégebbi borának idén szüretkor?

Nekünk a rizling az egyik legfontosabb borunk, amit már 1993 óta készítünk Birtok rizling néven. Ez lesz a 28. évjárat.

Ki a kedvenc regényhőse/hősnője?

A Gatsby című filmet sokan látták, de ez egy regényből született. Én szeretném, ha Gatsby lenne a magyar bormarketing arca, a magyar bor nagykövete. Champagne támogatta a filmet, amiben folyamatosan folyt pezsgő és mutogatták a palackokat. A magyar borra is ráférne egy ehhez hasonló marketing.

Milyen borral kínálná meg?

A saját boromból, a Figula borokból a Sóskút 2018-as Rizling-et adnám Gatsby-nak, de biztosan adnék neki Tokajit is, hogy vigye a hírét a világban.

Forrás: Veritas Borkereskedés

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj kedvezményeinkről és eseményeinkről!