Hírek

Boraink sommelier szemmel2021-05-26

Mit gondolnak a sommelier barátaink egy-egy borról...

Kovács Anti..

.. az Olaszrizling 2020-ról: 

"Közepes intenzitású szalmasárga megjelenésű bor. Illatát elegáns gyümölcsös aromák vezetik, fehér húsú gyümölcsök főszereplésével. Diszkrét virágos jegyek, lezser ásványos felütéssel a háttérben. A bort kóstolva száraz, életteli savérzet, könnyed érzetű, mégis meglepően húsos test, szőlő és barackot idéző ízaroma, vibráló, hosszú utóíz jellemzi. Ez a bor a Figula pince alap olaszrizlingje, ami nem várt magasságban indít. Ízig-vérig balatoni olasz'. A bort salátákhoz, fehér húsú szárnyasokból és halakból készített fogásokhoz ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!"

a Bella Rózáról:

"Közepes intenzitású lazac szín. A bor illatában az aszalt piros bogyósgyümölcsök dominálnak, leheletnyi rózsaborssal, hecsedlivel egészülve ki. Kóstolva száraz érzetű, lendületes savak, érintésnyi tannin, mély-, aszalt gyümölcsös ízvilág jellemzik, jelentős adag ásványos átszellemüléssel és hosszú utóízzel. A megszokottól teljesen eltérő rosé, amely a kehelyben elsősorban "borként" viselkedik, s csak másodsorban érhető tetten rosé mivolta. De úgy is mondhatnám, hogy ez a bor jó értelemben, "átlép" a rosé kategória feje fölött. A bort sertés, kacsa és libasültelhez, pörköltekhez, paprikásokhoz, gulyásleveshez és halászléhez ajánlom kísérőként - többek között - nagy szeretettel!"

a Lőczéről:

"Ez a bor közepes intenzitású aranysárga megjelenéssel díszeleg. A bor illatában túlérett/aszalt gyümölcsök dominálnak, őszibarack, sárgadinnye, füge és citrusok főszereplésével, gazdag ásványos aláfestéssel. Kóstolva száraz, gömbölyű savak, húsos test, finom melegséget árasztó alkohol, aszalt gyümölcsöket idéző ízaromák, perceken át megmaradó, hosszú utóíz jellemzi. Nagy formátumú fehérbor, a Balaton régió egyik legizgalmasabb olaszrizlingje. Fehérbort kívánó tartalmas/rusztikus fogásokhoz (tepsis jérce, sertéssültek, Tafelspitz, ...) ajánlom kísérőként. Pazar tétel, különleges alkalmakra."

a Cabernet Franc-ról:

"Intenzív bíborvörös szín. Fekete ribizli, áfonya és csillagánizs körvonalazódik ki a bor illatában a levegő hatására, s ezek az illatok néhány perc után egyérteműen uralják a képet. A bort kóstolva száraz, lendületes savérzet, tartalmas test bonatkozik ki, bársonyos tannin, határozottan melegítő alkohol, fekete bogyósgyümölcsös tengelyen hömpölygő gazdag ízaromák jellemzik a nedűt. A bor fiatal ugyan, de kellő szellőztetés után már most is remekül fogyasztható cabernet franc, a Balaton régió egyik legszebb Cabernet-ja, pazar érlelési potenciállal. A bort borjú, marha és vadsültek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!"

a Sauvignon Blanc Selectio-ról:

"Intenzív aranysárga színű bor. Illatában füge, mézédes ringló, és nektarin kérnek figyelmet, papaya és leheletnyi grillázs háttértámogatásával. A bor kóstolva száraz, kerek savak, húsos test, sűrű szövésű felszín, elegánsan melegítő alkohol, aszalt gyümölcsös ízaromák, és végtelenül hosszú utóíz jellemzik. Erő és kifinomult elegancia találkozik e borban. A közel három évtizedes pályafutásom alatt, még nem sodort elém az élet ehhez hasonló sauvignon blanc-t. Párját ritkító darab. Zsírosabb húsú halakból készített fogásokhoz (lazac, harcsa, ponty, ...), valamint kacsa, liba és sertéssültek mellett látom ennek a bornak a helyét az asztalon, szerintem jól. Ugyanakkor, hosszú, késő estébe nyúló baráti beszélgetések alkalmával, első osztályú szólóborrá lép elő. Ünnepi alkalmak biztos koronája a kehelyben!"

Fiáth Attila..

...a Sóskút Olaszrizlingről:

"Figula Misi már rég bebizonyította, hogy nagyon szép borokat tud készíteni, konzisztens minőségben, amivel a hazai legjobbak között van a helye. Komoly szűrő, ha külföldieknek is szívesen mutatok be egy magyar bort: a 2018-as Sóskút Olaszrizling kiváló példa erre. Határozottan képviseli a meszes, agyagos talajt, amelyből eredő ásványossága pedig remekül illik az olaszrizling fajtához. Gyakori jelenség a magyar díjnyertes olaszrizlingek túlérettek, botritiszesek, agyonhordózottak; a Figuláé ezzel szemben még szikár, elegáns és rengeteget mesél a balatoni tájról."

Szik Matyi, Köles András, Pongrácz Tamás és Péter..

..a Gelláról:

"Fenomenális, hihetetlenül elegáns, nagyon tiszta és ezüstösen csillogó bor. Arányos karakter, visszafogott illat (Szik Matyi: évek óta nem éreztem olaszrizlingben fehérbors illatot…(!)) és íz, hosszú potenciál. Kellemes és nagyon határozott talaj íz és mandulásság elegye a kortyban, nem intenzív, mégis karakteres.  Jó szerkezet, élénk, finom savakkal, hosszú utóízzel. Szépen hozza a finom olaszrizlingekre jellemző szerkezetet. Remek, arányos és intelligens bor.

 Pongrácz Peti és Pongrácz Tomi: Már most is jó kóstolni, hiszen ez a rizling már kész rá.

Szik Matyi: Sós-vajas citrusos vajhal…

Danó Zoli: Ördögszekér gomba carpaccio szerecsendióval…

..az Öreghegyről:

A legegyértelműbbnek tűnő balatoni terroir jegyek vonulnak fel a pohárban. Egy nagyon (!) rizling és nagyon balatoni bor. Élénk, elegáns, ugyanakkor nagyon intenzív illat, amelyben hangsúlyos az ásványosság és a termőhely, valamint a mindent felülíró gyümölcsösség is. A korty finom, egyensúlyos, harmonikus. Okos és élénk savak, feszes szerkezet, krémesség és olajosság. Tetten érhető rozmaringos utóíz. Az üres pohár izgalmas fűszerességet hoz."

 

 

Kövessen minketA közösségi médiában

Értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről, eseményeinkről, akcióinkról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj kedvezményeinkről és eseményeinkről!